dinsdag 20 maart 2012

foto opdracht: Marga


De afgelopen maanden heb ik met kunstenaar Martijn Crowe gewerkt aan een serie over ouderen.
Dit zijn ouderen die op zichzelf wonen en voor zichzelf zorgen. We hebben ze leren kennen en hun dagelijkse ritme gezien. Marga van 73 gaat elke weekend naar het strandhuis van haar en haar petekind. Helaas heeft ze zelf nooit kinderen gekregen, ook al heeft ze jaren geprobeerd. Nu is ze gescheiden van haar man, 6 jaar alweer.

Ik ken haar nu een paar maanden en zie haar gezichtsuitdrukking als ze dit vertelt. Ik hoor hoe haar toon veranderd en ze met haar hand zichzelf vasthoudt. Ben ik in staat om aan een ander uit te leggen wat ik heb gezien en gehoord? Is de ander in staat uit mijn woorden te begrijpen wat het levensverhaal van deze mevrouw is en wat belangrijk is voor haar?

Naar een ander luisteren, hem zien en horen vraagt compassie en aandacht. Elke keer dat dit contact ontstaat, gebeurt er iets bijzonders. Het succes van een zorgleefplan heeft te maken met momenten van contact, die gevolgen hebben voor elk contact dat daarna plaatsvindt. Ik zal Marga altijd benaderen met haar verhaal in mijn achterhoofd.

Ik deel graag drie portretten die we van haar gemaakt hebben, waarop je kunt zien hoe dichtbij we mochten komen. Met dank aan Martijn Crowe

Sabya van Elswijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten