woensdag 11 juli 2012

Wie beslist er over de thee van mevrouw Droog?

Mevrouw Droog is onlangs in het verzorgingshuis komen wonen.  Van haar begeleider hoorde ik dat het kennismakingsgesprek best lastig was verlopen. Ik vroeg wat er voor de begeleider lastig is geweest. Daarop hoorde ik ongeveer het volgende:

Bij  het in kaart brengen van de gewoonten van mevrouw , om zo een beeld te krijgen van de zorgbehoefte, is door de begeleider gevraagd naar de gewoonten van mevrouw Droog met betrekking tot het ontbijt. Een beetje aarzelend zegt mevrouw: “Doe geen moeite voor mij”.  De begeleider geeft dat het geen moeite is om het ontbijt voor mevrouw te maken.  Vanwege haar beperkingen is dat een van de zaken waar de zusters haar bij zullen ondersteunen.

Waarop mevrouw Droog herhaald: “Doe voor mij geen moeite? Ik krijg ’s morgens geen hap door mijn keel.” Geen probleem hoor, en u moet goed eten om aan te sterken, gaat de begeleider enthousiast verder. De zusters hier zijn gewend dat zij ontbijt maken voor bewoners zegt de begeleider.  “Doe geen moeite...”.  Dan valt het kwartje. U bedoeld dat u liever geen ontbijt hebt? Dat kan mevrouw Droog opgelucht bevestigen. De begeleider schrijft het op in het dossier.
De zaak lijkt beklonken als mevrouw Droog zegt: Weet u wat ik wel graag zou willen….? Een pot thee met flink veel suiker. Dat vind ik lekker om de dag mee te beginnen. Dat lijkt de begeleider geen probleem. Tot ze hoort hoe laat mevrouw Droog de pot thee wil hebben. Om 7 uur!
Ik kijk de begeleider aan en vraag waarom dat dat een probleem zou moeten zijn? Immers de zorg is een 24 uur “bedrijf”.  De nachtdienst zet toch ook thee en koffie voor de dagdienst bij de overdracht? De begeleider zucht en verteld dat ze niet weet hoe ze dat bij haar collega’s voor elkaar moet krijgen. Dat zit niet in het schema. Dat gaat vast niet lukken.

Het is misschien een voorbeeld van niks, maar ik moet er steeds aan denken nu we bezig zijn met de voorbereiding van de Inspiratiedag Wie beslist?  Wat is dat nu een potje thee! Ik zet er ’s morgens eentje voor mijn huisgenoten. Bijna zonder na te denken als ik mijn ontbijt klaar maak.
Wie beslist er of en wanneer mevrouw Droog een pot thee kan krijgen op een moment dat haar past? Als  haar contactpersoon dat niet kan toezeggen. Wie dan wel? Hoe is dat bij u in uw situatie? Hoe zou het bij u gaan? Praat mee en laat het ons weten. 
Hoe afhankelijk of onafhankelijk kunt u beslissingen nemen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten