zaterdag 14 juli 2012

Wie Beslist...iets om je tanden in te zetten!

Op een middag komt de dochter van mevrouw Abels de zusterpost binnenlopen en vraagt of iemand weet hoe het komt dat het ondergebit van haar moeder is gebroken.
Niemand heeft enig idee. Marieke, een stagiaire, loopt met haar mee naar de kamer van mevrouw Abels. Marieke zegt dat ze het gebit zal meenemen en laten maken. Ze weet niet precies hoe het werkt maar ze gaat haar best doen: “Morgen is de tandarts in huis, dan kan zij er naar kijken”.

Daar is het misschien bij gebleven want de volgende week loopt de dochter van mevrouw Abels weer op de afdeling en vraagt of het gebit van haar moeder al weer terug is. De collega, Erik, zegt het niet te weten. Ik zal even kijken in het rapport. Hij loopt naar het kantoor en komt even later terug met de mededeling dat het gebit in twee stukken in een plastic bekertje in het kantoortje staat. Hij moet nu naar een overleg over het nieuwe ECD, maar hij zal vragen of de EVV er naar wil kijken. Als een paar dagen later de zoon van mevrouw Abels langs komt hoort deze van de EVV, Johanneke, dat het gebit terug is. Maar ze heeft nog geen gelegenheid gehad om het te passen bij zijn moeder. Wilt u dat even zelf doen? De zoon van mevrouw Abels neemt het gebit van haar aan en gaat naar moeder. 

Als moeder het gebit in heeft vraagt haar zoon hoe het zit… Mevrouw vertelt dat ze een scherp randje voelt. Als haar zoon het gebit controleert voelt ook hij een puntje. Hij gaat op zoek naar Johanneke. Zij vind het duidelijk vervelend. Het gebit zal terug moeten naar het tandtechnisch laboratorium en is het weer zeker een week weg. Meneer Abels is ge├»rriteerd. Dan zit moeder nog een week zonder ondergebit, dat is dan al 4 weken. Johanneke wil wel even bellen met de tandarts, die vandaag in de eigen praktijk werkt. De tandarts laat weten dat het wel sneller kan maar dan moet er iemand even met mevrouw Abels langs komen op de praktijk. Dat kan nog tot 4 uur. Het is inmiddels half 4. Johanneke is zo vrij en heeft geen auto. Meneer is met de bus gekomen. En de avonddienst staat krap er is een ziekmelding. Zo dreigt mevrouw nog een week zonder ondergebit verder te moeten…

Is dit een vreemde situatie?  Is het een uitzondering? Ken jij in je eigen praktijk ook van dit soort voorbeelden? Hoe gaan dit soort beslissingen bij jou? En bij je collega’s?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten