donderdag 23 augustus 2012

Wie beslist er na 12 september over zorg?

Tegen de onverschilligheid is ons motto. Kunnen we het anders doen? Met dat in gedachten vraag ik mij af wat te zeggen van de nieuwe plannen van minister Schippers
om de ouderenzorg betaalbaar te houden. Hoe passen de plannen die nu gepresenteerd worden op het thema dat we centraal stellen: “Wie beslist in de zorg”. Het is niet voor het eerst dat bezuiniging verpakt worden in een verbetering voor de zorgvrager.
De minister stelt op 20 augustus in  het Financiële Dagblad: "De ouderenzorg is hier drie keer zo duur als in Duitsland en twee keer zo duur als in Frankrijk. Iedereen die erin werkt doet zijn stinkende best, maar tegelijk klaagt iedereen over de kwaliteit. Dus moet het roer rigoureus om".  Zonder ingrijpen zullen die kosten volgens de minister de komende jaren verdubbelen.  Daarmee komen andere uitgaven in de knel.  
Als iedereen zo zijn best doet en de resultaten vallen zo tegen dan is het logisch dat we daar aan moeten doen. Want het kost nog al wat…De AWBZ, waarvoor iedere werkende Nederlander per maand ongeveer 325 euro premie betaalt, slokt met 27 miljard euro per jaar een groot deel op van het zorgbudget. (bron website Elsevier)
http://nos.nl/l/tcm:5-1393237/
Als iedereen zoveel betaald, dan mag je toch wel wat te vertellen hebben over wat er met je geld gebeurt? Hoe, zou u, wanneer u hulp nodig heeft, deze hulp willen. Gaat dat naar aanleiding van deze plannen gebeuren? Als  ik de minister zie in Nieuwsuur van 20 augustus, vraag ik het mij af.  Nu is het niet zo boeiend, wat ik er van vind, maar wat vind jij/u van deze plannen.

Je werkt in de zorg… en vind jij dit de manier om kosten in de hand te houden? Gaan de plannen voor meer kwaliteit zorgen? Kun jij je zorg op een manier die bij jou past? Past het dan beter bij de vraag van cliënt? Wat moet er volgens jou gebeuren om zorg beschikbaar te houden voor wie het nodig heeft?  
U heeft zorg nodig… gaat u die krijgen met deze plannen? ABWZ of WMO? Krijgt u via de WMO meer zorg op een manier die bij u past? Als wonen en zorg gescheiden worden; Hoe zou u dan wonen? En hoe wilt u daar zorg krijgen? 

Wie beslist hier (na 12 september) over?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten