woensdag 1 augustus 2012

Zo hoort dat nou eenmaal...


Een leven lang hard werken op de boerderij, om vier uur op want de koeien moeten eten en gemolken worden. Elke avond met de kippen op stok, want het wordt weer vroeg dag.
En dan wordt Mw De Ruiter dement. Na een paar jaar thuis op de boerderij verzorgd te zijn door thuiszorg en mantelzorg is een opname in ons verpleeghuis onvermijdelijk.

Alles is anders dan het was, geen groot land meer, maar een kleine binnentuin. Geen dikke plakken zelfgebakken volkoren brood, maar sneetjes fabriekstarwebrood en een hele nieuwe dagstructuur.
De koeien hoeven niet meer gemolken te worden, maar mevrouw is wel om 4 uur wakker, want zo hoort dat nou eenmaal. Het is alleen vreemd dat ze door zo'n jong meisje steeds terug gebracht wordt naar bed. Het meiske blijft maar zeggen dat je hoort te slapen in de nacht...
En als mw De Ruiter 's avonds naar bed wil, wordt ze weer in de huiskamer gezet, het is nog veel te vroeg om naar bed te gaan. Om 19.30 wordt er eerst nog wat gedronken en daarna pas naar bed, zo hoort dat nou eenmaal...

Waarom houden verzorgenden zo vast aan de bestaande dagstructuur op een afdeling? Een 80 jaar bestaande structuur hoeft niet doorbroken te worden. Dat kan je prima inpassen in je werk. Maar je moet wel even omdenken. Niet denken: Wat onhandig een wakkere dame in de nachtdienst. Maar: Fijn dat mw niet zo onrustig is als ze met haar kopje thee en haar breiwerk in de huiskamer zit.
En in plaats van een toiletbezoek na de avondmaaltijd, kan je ook mw alvast naar bed brengen, dan valt ze ook niet in slaap in de huiskamer.

Het vergt wat creativiteit en verdieping in de geschiedenis van een bewoner. En dat is soms heel lastig....Want je hebt 30 bewoners op een afdeling, moet je daar allemaal rekening mee houden?
Wassen in de nachtdienst, dat doen we toch al jaren niet meer? Ontbijt om 4.30 uur, dat is toch veel te vroeg, dat doen we toch altijd om 9 uur?

Het loslaten van wat je gewend bent, is voor verzorgenden/verpleegkundigen vaak nog lastiger dan voor hun cliënten. Want het hoort nou eenmaal zo....

Het meegaan in de bestaande dagstructuur van een bewoner vergt wat aanpassing, maar uiteindelijk levert het veel meer op. Er is minder onrust, minder stress en piekmomenten. Maar bovenal tevredener bewoners...
En dat hoort nou eenmaal zo!

Elsbeth Fongers
Verpleegkundige
Juli 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten