maandag 12 november 2012

Blogboek: voor ouders, kind en zorgprofessionals


Blogboek is ontstaan door de dagelijkse praktijk. Sanne-Lot van Ulzen is moeder van een zorgintensief kind en was manager in het bedrijfsleven.
Zij verbaasde zich over het feit dat ze in haar werk altijd bezig was met samenwerken, waar het om haar kind heen maar matig gebeurde. daarbij stoorde het haar dat ze veel tijd kwijt was aan afstemming, naast de tijd die ze al extra kwijt was aan de zorg voor haar kind. 

Haar collega en mediatechnoloog Johannes Wolters bedacht het concept Blogboek en gedurende een jaar sprak zij met vele ouders, onderwijs-, zorg- en welzijnsorganisaties over Blogboek om het concept verder uit te werken en aan te passen aan de wensen en eisen van de toekomstige gebruikers. Uiteindelijk waren de Rabobank Foundation, het VSB Fonds en het Fonds Nuts Ohra bereid om de ontwikkeling van een betaversie en het testen hiervan te financieren.

Wat kun je met Blogboek?
Blogboek is een online communicatiemiddel rondom een kind met een hulpvraag. De ouder nodigt de professionals uit zorg en onderwijs uit en geeft hen rechten om onderdelen wel of niet in te kijken en op te reageren. Met Blogboek wordt het heen-en-weer schrift vervangen, maar er wordt meer ontwikkelingsgericht gecommuniceerd door middel van het bijhouden van het profiel van het kind, de doelen en de voortgang. Zo kan kennis worden gedeeld. Door Blogboek wordt tijd bespaard bij ouders en professionals en wordt de aanpak beter afgestemd op elkaar. Daar plukt het kind de vruchten van. Alles in een afgeschermde en beveiligde omgeving

Uiteindelijk heeft het geleid tot de eerste versie van Blogboek die binnenkort live gaat. Het wordt mogelijk om te kiezen voor een gratis versie (waar je als ouder maximaal 2 professionals kunt uitnodigen) of een betaalde versie (€ 50 per jaar). Alleen ouders kunnen een Blogboek aanmaken. Zij zijn tenslotte de beheerder van het Blogboek. Professionals kunnen wél ouders een verzoek sturen om uitgenodigd te worden voor een Blogboek.

Dit is pas het begin van Blogboek
De volgende fase waarbij professionals wat extra functionaliteiten krijgen en waarbij documenten ook beheerd kunnen worden binnen Blogboek, gaat volgend jaar starten. Rabobank Foundation, VSB Fonds en stichting Agis zullen € 190.000 van de kosten dragen, voor het tekort van € 20.000 wordt nog sponsoring door het bedrijfsleven te betrekken bij de ontwikkeling. Immers, ouders zijn ook werknemers.

Tevens blijkt dat Blogboek erg goed past binnen de ontwikkeling van de Transitie Jeugdzorg waarbij ouderregie en samenwerken de centrale begrippen zijn. Er zullen proeftuinen gestart worden met gemeentes en zorginstellingen om te bekijken welke ondersteuning ouders nodig hebben, als ze niet meteen in staat zijn om Blogboek te kunnen gebruiken.

Ook scholen hebben interesse in Blogboek, omdat ze op zoek zijn naar manieren van toegankelijk communiceren met ouders over hun kind met een hulpvraag. Dit wordt in de beweging naar Passend Onderwijs steeds belangrijker.
Sanne-Lot van Ulzen

Geïnteresseerd? 
Meld je aan via de website, wordt vrienden via Facebook  of volg Blogboek via Twitter. Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief via de website. Via deze media wordt iedereen op de hoogte gehouden van de voortgang en het moment van lancering.


Doe mee met de Inspiratiedag Samen Zorgen op 30 november in Utrecht en schrijf u nu in

Geen opmerkingen:

Een reactie posten