zondag 4 november 2012

Familienet: hulp bij communicatie

Ik las een artikel over hoe ICT ingezet kan worden voor makkelijkere samenwerking tussen verzorgenden, vrijilligers en familie. Wat me trof was het concrete en simpele toepssing. Oprichters Maarten en Hein hebben Familienet verzonnen voor hun eigen zorgsituatie. Op de Inspiratiedag Samen Zorgen zullen zij een workshop geven over hoe familienet kan helpen. Hier alvast een introductie, meer informatie vindt u op hun website.
Verzorgers en familie van de cliënt communiceren met elkaar op Familienet. Het is een makkelijk en leuk communicatiemiddel waar je berichten, foto’s en documenten met elkaar deelt. Het is ook mogelijk om een agenda bij te houden. Zo is iedereen op de hoogte van zorg en welzijn en wordt de samenwerking nóg beter.


Voor wie is Familienet?

Familienet wordt voornamelijk gebruikt in de ouderenzorg. De zorginstelling neemt een abonnement op Familienet en biedt dit de families van de cliënten aan.

Hoe is Familienet ontstaan?

In 2004 verhuisde Frieda Bloemink naar een zorginstelling in Groningen. Het contact tussen haar zes kinderen en de verzorgers verliep naast bezoeken voornamelijk via de telefoon. Er ontstonden soms misverstanden omdat de familiecontactpersoon alle informatie aan de andere familieleden moest doorgeven. En er was weinig ruimte voor leuke berichten over het welzijn van Frieda.

Haar zonen Maarten en Hein bedachten Familienet (toen nog cc-net). In 2006 werd de eerste versie in gebruik genomen bij de zorginstelling van Frieda. Dat was zo’n succes dat het ook aan andere zorginstellingen aangeboden werd. Nu in 2012 wordt Familienet bij tientallen zorginstellingen enthousiast gebruikt.

Wat kan je ermee?
  • Berichten delen: Zorg en mantelzorg delen berichten op de pagina van de cliënt. Elke cliënt heeft een eigen pagina op het internet. Alleen de verzorgers en familie van de cliënt hebben toegang tot de pagina.
  • Foto’s delen: Deel naast berichten ook foto’s. Van de wandeling in het bos of het gezellige kerstdiner. Foto’s zijn eenvoudig bij berichten of in het fotoalbum te plaatsen.
  • Documenten delen: Deel het activiteiten rooster, de nieuwsbrief of andere documenten met de families. Voeg het tekst bestand, zoals PDF of Word toe aan een bericht zodat de familie deze kan downloaden.
  • Agenda bijhouden: Plaats afspraken en evenementen in de agenda, zodat iedereen op de hoogte is. Deze afspraken worden overzichtelijk in de agenda getoond. De aankomende afspraken worden ook getoond op de overzichtspagina.
  • Algemeen bericht: Verzorgers hebben de mogelijkheid om een bericht op de pagina’s van meerdere cliënten tegelijk te plaatsen. Bijvoorbeeld voor de aankondiging van een muziekavond of de paasbrunch.
Bij Axion Continu in Utrecht gebruiken ze Familienet en hebben ze het genomineerd voor de Innovatieprijds 2012. Kijk hier de film die ze erover gemaakt hebben.


Doe mee met de Inspiratiedag Samen Zorgen op 30 november in Utrecht en schrijf u nu in


Geen opmerkingen:

Een reactie posten