woensdag 7 november 2012

Familieparticipatie 2.0: Vilans

Met Familieparticipatie 2.0 voelen mensen zich steeds meer betrokken bij hun familieleden in een verpleeg- of verzorgingshuis.
In Caren Magazine vertelt Yvonne de Jong, Vilans expert Familieparticipatie 2.0, over het succes en de groei van de digitale communicatie in de zorg. Op de Inspiratiedag Samen Zorgen zal Theo Royers van Vilans hierover meer vertellen.

In de praktijk

Sinds Yvonne in 2009 onderzoek deed naar digitale communicatie tussen zorginstellingen en familie is zij hier enthousiast over. “Ik heb in de praktijk gezien dat het werkt. Alle partijen zien de voordelen; verzorgenden, de familie en de patiënt/bewoner zelf. Via berichtjes op een beveiligd digitaal platform kan de instelling de familieleden goed bereiken en betrekken bij de zorg."

Makkelijker en sneller

De Jong: “Wat je merkt is dat deze vorm van communicatie makkelijker en sneller is dan bellen. Ik zie het als een extra communicatiemiddel, waardoor je een betere relatie met elkaar kunt opbouwen. Dat heeft veel voordelen, familieleden voelen zich meer gerustgesteld en betrokken bij de zorg.”

Ontwikkeling

Familieparticipatie 2.0 zal in de komende jaren een vlucht nemen. Ook voor mantelzorgers onderling is een digitale vorm van communiceren heel handig. Yvonne de Jong: “Er zijn nu ongeveer tien aanbieders van digitale platforms. Zij bieden meestal een berichten- en een agendafunctie. Zo kun je elkaar informeren, activiteiten en bezoek op elkaar afstemmen en de laatste ‘nieuwsberichten’ lezen. Dat is ideaal voor mantelzorgers, ze voelen zo dat ze er niet alleen voor staan.” Lees het hele interview hier.Doe mee met de Inspiratiedag Samen Zorgen op 30 november in Utrecht en schrijf u nu in

Geen opmerkingen:

Een reactie posten