zondag 18 november 2012

Hoge werkdruk in de zorg: 7 tips

Een beetje werkdruk is goed om je prioriteiten te stellen. Maar teveel werkdruk maakt mensen juist minder effectief. Training- en adviesbureau Zin in Zorg geeft op haar blog zeven tips om er beter mee om te gaan:

 1. Klaag niet, dat werkt contraproductief want die tijd kun je anders gebruiken. Kom liever met een oplossingsgericht voorstel. Bijvoorbeeld bij een stresssituatie: bepaal wat nù prioriteit heeft, wat later kan en hoe de taken verdeeld worden. Dat geeft structuur en rust in je hoofd. Dan kun je daarna weer met je volle aandacht bij de cliënten zijn. En dat ontspant.
   
 2. Zorg voor een goede onderlinge samenwerking. Vraag elkaar of je ergens bij kunt helpen, dat verhoogt de goede sfeer. Door plezier in het werk is de helft al gewonnen. ‘Alles wat je aandacht geeft, groeit’ (en dat geldt omgekeerd ook voor negatieve dingen. Dat wil je dus niet.).
   
 3. Begin uitgerust en op tijd aan je dienst. Als je gehaast binnenkomt neem je altijd tijdsdruk mee. En dat straalt uit naar je cliënten en collega’s.
   
 4. Laat onrust bewust los. Stel dat je net voor je werk een stressmoment hebt meegemaakt – je moest je haasten, de oppas was laat, je had ruzie met je partner: ga rechtop staan en haal simpelweg drie keer diep adem en denk aan iets leuks. Merk het verschil in hoe je je voelt, en hoe je kijkt naar de dingen.
   
 5. Geef iedere dag aan één bewoner extra aandacht. Drink bijvoorbeeld een kop koffie of ga even bij hem zitten. Dat ontspant voor allebei.
   
 6. Besteed aandacht aan positieve dingen. Vertel elkaar over de positieve reacties van je cliënt: je cliënt met slikproblemen at goed, je kreeg een sinaasappel mee of een kneepje in je hand.
   
 7. Denk eens na over de manier waarop jullie team de zorg heeft georganiseerd. Ben je er tevreden over of kan het anders? Welke aspect(en) van die momenten zou je willen toevoegen in je dagelijkse zorg? Welke kleine stap kan er gezet worden?  Wat kun jij persoonlijk doen om er zelf aan bij te dragen dat je team goed met werkdruk omgaat? Deel jouw ervaringen, wensen en ideeën met je zorgteam.  Dat kan tijdens een overleg of gewoon in een koffiepauze.door Wessel Simons, 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten