zondag 11 november 2012

Leo van Erp: Dans op de Gang

Dans op de gang

Mijnheer Soetens loopt door de gang van het zorgcentrum. Al ruim vijf jaar komt hij hier iedere dag. Eerst kwam hij om zijn vrouw, Rietje, te bezoeken.
Vijfendertig jaar waren ze getrouwd toen Rietje hier werd opgenomen. Tijdens de huwelijksplechtigheid had hij haar beloofd om in goede en in slechte tijden voor haar te zorgen. Dus zorgde hij ook voor haar toen ze hier was. Hij hielp haar met eten en drinken, ging met haar wandelen en las de krant voor. En als hij er toch was, hielp hij ook andere cliënten, met die kleine dingetjes waar het personeel vaak net geen tijd voor had.
Een jaar geleden is Rietje overleden. Mijnheer Soetens komt nog steeds bijna elke dag naar het zorgcentrum. Officieel is hij nu vrijwilliger.

Hij loopt in de richting van de psychogeriatrische afdeling. Als meneer Soetens bijna bij de codedeur is, schuift de deur open. Een breekbaar ogende vrouw in een bloemetjesjurk met een smal gezicht omkranst door witte pluizig krullen, loopt aan de arm van een verzorgende. Met guitige oogjes kijkt de oude dame om zich heen. Meneer Soetens groet haar, knipoogt naar de verzorgende, die hij goed kent, en loopt langs hen.
Dat had hij gedacht! Met een onverwacht, kwiek sprongetje staat de oude dame voor hem en spreidt ze haar armen. Na de eerste verrassing begrijpt meneer Soetens wat ze wil en een tel later dansen ze samen door de gang. Als ze enkele passen hebben gemaakt, laat de vrouw hem los, heft een arm sierlijk omhoog, haar hand soepel naar beneden. Haar andere arm legt ze gracieus op haar rug en ze zweeft door de gang op onhoorbare muziek, haar blik in extase naar herinneringen van jaren geleden. In rondjes zwiert ze terug naar meneer Soetens, zakt lichtjes door haar knieën en tilt haar hand naar hem op.

Hij geeft er een kus op.

Door Leo van Erp, schrijver en bestuurder bij zorgcentra De Kempen. Dit verhaal komt uitt het boek Op zoek naar een mens.

Doe mee met de Inspiratiedag Samen Zorgen op 30 november in Utrecht en schrijf u nu in

Geen opmerkingen:

Een reactie posten