zaterdag 17 november 2012

Zorgvrager rekent op familie


Ruim 90 procent van de senioren rekent op zorg van echtgenoot(e) of kinderen als ze hulpbehoevend worden. Maar slecht 23 procent vraagt dat aan hen als het nodig is.
Foto Martijn van Oorschot thefaketory.org
Volgens ouderenvakbond ANBO is het noodzakelijk dat meer beroep wordt gedaan op andere groepen, zoals vrijwilligers. ‘Het dan ook een keuze.’ Zaterdag 10 november was de "Dag van de mantelzorg".
Nederland telt 2,6 miljoen mantelzorgers, volgens cijfers van Mezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg. Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de mantelzorgers zich nooit vrij voelt van verantwoordelijkheden. Grenzen stellen, tijdig hulp zoeken en eigen momenten creëren zijn oplossingen om overbelasting te voorkomen. Het thema zaterdag 10 november is: “Mantelzorg? Nu even niet!”

Gevraagd

Seniorenorganisatie ANBO bevroeg haar 1240 koppige panelleden (leden en niet-leden) over mantelzorg. Daaruit bleek 91 procent van de zorgvragers die mantelzorg nodig hebben, rekent op de zorg van echtgenoot(e) en kinderen. ‘Slechts 23 procent van hen heeft zijn kinderen ook daadwerkelijk gevraagd om zorg te verlenen op het moment dat het nodig was. Bijna de helft van de ondervraagden heeft geen maatregelen getroffen. De helft van hen denkt dat niet alles naar eigen wens geregeld kan worden.’

Familiegrens

Opmerkelijk is dat er wel degelijk ruimte is om het mantelzorgnetwerk uit te breiden, namelijk onder vrijwilligers. ‘Als het gaat om mantelzorg verlenen, zijn mensen juist wel bereid buiten de familiegrenzen te gaan. Van de respondenten zou 42 procent zichzelf als vrijwilliger aanbieden aan anderen die zorg of hulp nodig hebben.’ Volgens de ANBO moeten zorgvragers meer naar mogelijkheden buiten de familie kijken. ‘Een vrijwilliger kan net zo goed voor iemand zorgen. Meestal past die zorgtaak beter bij de rest van zijn of haar verplichtingen. Het is dan immers een keuze.’ 
Artikel van Zorgvisie Carolien Stam


Doe mee met de Inspiratiedag Samen Zorgen op 30 november in Utrecht en schrijf u nu in

Geen opmerkingen:

Een reactie posten