vrijdag 21 december 2012

Samen zorgen Cambodja

Vandaag waren we te gast bij Uch Am en Uch Nghet, een Cambodiaans echtpaar, die sinds hun 15de en 17de jaar samen zijn. Hij is nu 90 en zij 88 jaar oud. Meneer Uch Am werkte als klein jongetje al voor de monniken in zijn dorp, en is met de monnik die hij dient naar de grote stad Phnom Penh gekomen, samen met zijn vrouw en kinderen.
We komen op het terrein van de Pagode, een Buddhistische tempel, en lopen naar een van de gebouwen daarachter. In twee kamers wonen Uch Am en zijn vrouw, met keuken, portretten van hen toen ze jonger waren, foto's met monniken en met hun kinderen.

Foto: Martijn van Oorschot
www.thefaketory.org
We worden warm verwelkomd, ze maken een een bed voor onze slapende zoon, en trakteren ons op bananen en water. Een vriendin van hun vertaald voor ons en legt uit dat ze samen voor de monniken werken, en deel uitmaken van de gemeenschap van de pagode. Er wordt voor hun gezorgd, en ook hun kinderen komen langs om ze te zien en eten te brengen. Van andere mensen die we hier ontmoeten en de foto's van deze mensen laten zien, begrijpen we dat iedereen hen kent. Wat me bijblijft van ons bezoek is de liefheid van deze mensen in onze richting, en het gebrek aan wat voor vorm van afhankelijkheid of zieligheid. Ze zeiden dankbaar te zijn voor wat hen gegeven wordt door anderen, en blij om zelf bezig te zijn, zoals ze dat altijd zijn geweest.

Hoe deze mensen leven is een voorbeeld van hoe ouderen deel kunnen blijven van de wereld om hen heen, en toch de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Ze blijven opgenomen in het sociale netwerk waarin zij leefden, en blijven zelf ook bijdragen aan die omgeving.

Er zijn nog veel meer verhalen te vertellen, en dat zullen we ook doen. Op donderdag 21 februari 2013 is er een volgende Inspiratiedag, die gaat over Samen Zorgen. Het wordt een dag met verhalen en ruimte voor uitwisseling met anderen die met de zorg bezig zijn. Je kunt je nu inschrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten