woensdag 16 januari 2013

Familie of vrienden nauw betrokken bij zorg in ziekenhuis Gemini

Een vaste zorgpartner die een patiënt ondersteunt en begeleidt tijdens een meerdaags verblijf in het ziekenhuis. Dat is de kern van het zorgpartnerprogramma binnen het Gemini Ziekenhuis. De patiënt bepaalt of hij een zorgpartner heeft, wie dat is en welke zorg hij verleent.
Het programma wordt sinds maandag 14 januari op alle verpleegafdelingen toegepast.  In het Gemini Ziekenhuis kan een patiënt tijdens een meerdaags verblijf door een vaste zorgpartner worden ondersteund.

Een zorgpartner kan op vele manieren helpen in de zorg. Een aantal voorbeelden: emotionele ondersteuning, leren verbanden te wisselen, helpen in en uit bed te gaan, meedenken over de zorg die nodig is na de ziekenhuisopname, aanwezig zijn bij gesprekken met de arts en helpen bij revalidatie en de verzorging, zoals eten of wassen. De patiënt mag zelf bepalen wie zorgpartner wordt. Dit mag een familielid zijn, maar ook een goede vriend of buurvrouw. Iemand waar de patiënt vertrouwen in heeft en die dicht bij hem of haar staat. In principe is het de bedoeling dat er per patiënt één zorgpartner wordt uitgekozen. De zorgpartner wordt als lid van het zorgteam gezien.

Uit onderzoeken in andere ziekenhuizen is gebleken dat het hebben van een zorgpartner een positieve invloed heeft op de ziekenhuiservaringen van de patiënt. Het Gemini Ziekenhuis heeft ervaring met het programma opgedaan tijdens een pilot op de afdeling 3 Oost. Voor deze pilot heeft het Gemini de landelijke Planetree Spirit Award 2012 gewonnen.

Praat mee over Samen Zorgen op de Inspiratiedag op donderdag 7 maart in Utrecht, schrijf u nu in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten