donderdag 24 januari 2013

Gewenst gedrag in verzorgings- of verpleeghuis?

Je verhuist naar een verpleeg- of verzorgingshuis en vanaf dat moment ‘woon je samen’ met veel andere mensen, mensen die je niet zelf hebt uitgekozen. Dan blijkt dat je je plaats moet veroveren in je eigen huis! Dat je niet zomaar aan een tafel kunt gaan zitten in het restaurant, bij een concert of andere activiteit.

Beseft u hoe moeilijk dat is?? Als u antwoord nee is, hoeft u zich niet te schamen. Zelfs de ouderen die er wonen beseffen vaak niet hoe erg het is om dit mee te maken. Terwijl ze in het verleden bij hun eigen verhuizing dit vaak ook als moeilijk ervaren hebben.
Vanmiddag had ik een lang gesprek hierover met een bewoner. Een bewoner die inmiddels al aardig ingeburgerd is en zich toch niet echt welkom voelt. Een bewoner die zich op zijn eigen wijze gedraagt en kleed en soms afwijkt van het gedrag van andere bewoners. Kortom, hij valt op en dat is best moeilijk. Hij doet zijn uiterste best om zich ‘normaal’ te gedragen. Vaak lukt dat, maar vaak ook niet. Hij heeft een etiket opgeplakt gekregen en zie daar maar eens van af te komen.
Na zijn verhuizing krijgt hij contact met een andere bewoner. Ze blijken zich prettig bij elkaar te voelen en trekken er vaak samen met de scootmobiel op uit. Ze genieten uren van de buitenlucht en de reisjes in en buiten het dorp. Hebben allebei ‘droge’ humor en lachen wat af. Fijn, hoor ik u denken! Inderdaad vinden beide het erg fijn om maatjes te zijn.
Maar andere bewoners vinden het niet leuk. Want zij vinden dat de bewoner, waar ik mee sprak, hun vriend heeft afgepikt. Zij missen hun oude maatje.
Dit is niet een opzichzelfstaand voorbeeld, ik kan er nog legio noemen. Al weer even geleden kwam er een bewoner bij ons wonen die ’s ochtends haar krant en post uit de brievenbus haalde in haar ochtendjas, vervolgens een kopje koffie dronk in het restaurant en zich daarna in haar appartement ging wassen en aankleden. ’s Ochtends om 9 uur, lang voordat de meeste bewoners beneden waren. Dit bracht een ware opstand teweeg.
Zijn er gedragsregels te bedenken hoe je je het beste kunt gedragen als je verhuist naar een verpleeg- of verzorgingshuis? Wat voor kleding is gepast? Iedereen wil er toch graag bij horen!
We kwamen er samen niet uit tijdens ons gesprek vanmiddag. Wat ik goed en belangrijk vindt, is dat hier over gesproken wordt.
Laten we vooral oog houden op de menselijke kant in de zorg….dit soort kwesties zien en samen de bal oppakken en er wat aan doen! Doen!
Deze blog is van |Gerda Kamp, een mens met oog voor anderen, die al jaren aan de slag is in de zorg. Op haar blog MensenMens schrijft ze over wat zij meemaakt. 


Doe mee aan de Inspiratiedag Samen Zorgen op donderdag 7 maart in Utrecht. Schrijf u nu in. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten