dinsdag 8 januari 2013

OPROEP: Zorg samen met mantelzorg!

Nav van een artikel van Mezzo ontstaat er op twitter een prachtige discussie over mantelzorg. Mezzo organiseert namelijk een congres over mantelzorg, hoe je kunt samenwerken met mantelzorgers. Maar het is een congres over mantelzorg maar zo als zo vaak niet MET mantelzorg.
Steeds zijn het de zorgprofessionals die wel worden uitgenodigd en ook beleidsmedewerkers.
Maar hoe weten zij nou wat we echt doen en wat we echt nodig hebben. Maar als je de prijzen van die congressen ziet dan snap je ook wel dat mantelzorgers niet eens kunnen komen. De prijzen liggen tussen 250-350 euro!!

Op twitter komen er een paar hard werkende mantelzorgers met een zeer goede brainsstormsessie. Waarom niet gewoon een bijeenkomst waarin in wij als mantelzorgers, of zoals we zelf ook vaak zeggen mantelwerkers , iedereen kunnen uitleggen wat wij doen en waar we tegenaan lopen of wat er juist verbeterd kan gaan worden om de positie van de mantelzorger versterkt kan gaan worden.
Vaak nog heerst er een klimaat, dat mantelzorgers hun buurman een kopje soep gaan brengen of soms al helpen met aankleden. Maar mantelzorgers doen veel en veel meer. We  zijn al moeder of vader of als partner van, vaak ook hun verpleegkundige 24/7/365. Steeds weer alert zijn, observeren en anticiperen.
We luisteren naar de patiënt en regelen alles wat ze nodig hebben. We zijn soms hun arts, verpleegkundige en dan weer moeder of partner.  We zien in een oogopslag wat er moet gebeuren en weten ook precies wanneer het tijd wordt om de zorgprofessional in te schakelen.

En dan daar aangekomen wordt er ineens niet altijd meer naar de mantelzorger geluisterd. Ook word als je niet oppast de zorg die je altijd levert helemaal uit je handen genomen terwijl dit helemaal niet in belang is van de patiënt. Zeker niet omdat je vaak samen met de patiënt een methode hebt opgebouwd om de verzorging of verpleegkundige handelingen zo aangenaam mogelijk te maken.

 En juist daarom is het in belang van iedereen om als zorgprofessional of beleidsmedewerkers congressen over mantelzorg te organiseren MET mantelzorg. Maar ook om bv de mantelzorgers te volgen op twitter of hun blogs te lezen , zodat iedereen er zich van bewust wordt wat mantelzorg inhoud en wat ze nodig hebben en hoe serieus ze genomen moeten worden bij behandelingen. Mantelzorgers zijn in de zorg vaak volwaardige partners. Ze beheersen de materie en zien vaak in een oog op slag wat er nodig is.

Gitte's zoon Rob
Blog van Gitte van de Eertwegh @robhero één van de vele mantelzorgers, die haar stem laat horen. Ze heeft 6 kinderen, waaronder Rob die is geboren met open ruggetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten