donderdag 21 februari 2013

Mantelwerkers steeds meer stem


Meer en meer stemmen van mensen die zelf zorg nodig hebben of zorgen voor een ander zijn te horen in het gesprek over zorg in Nederland. Dankzij social media en internet hebben deze mensen veel meer ruimte om hun verhaal te laten horen aan anderen. Daar zijn wij heel blij mee, tenslotte, wat kan het bijdragen dat we als professional, beleidsadviseur manager en boekhouder praten in abstracte termen over de zorg? Niets, als er geen gesprek is met mensen die dagelijks zorg en zorgen ervaren. 

Op deze blog, die hoort bij Inspiratiedagen die we organiseren om allerlei mensen hun verhaal te laten vertellen, en anderen daarnaar kunnen luisteren, plaatsen we regelmatig stukken van mensen die voor hun geliefde zorgen of zelf zorg nodig hebben. Wat ik merk is dat de reacties van 'professionals' die dagelijks over de zorg spreken, soms kwetsend zijn voor mensen die hun persoonlijke verhaal delen. Goed dat daardoor duidelijk wordt hoe vastzettend woorden en abstracte manieren van spreken kunnen zijn. Als iemand mij vertelt over zijn ziekte en hoe het voelt om afhankelijk te zijn van anderen, zal ik niet snel zeggen dat ze de juiste definitie van eigen regie niet snapt. De vragen die bij mij boven komen zijn 'Wat bedoel je,hoe voelt dat, wie zijn er nog meer om je heen en hoe is het voor hun?'
Een van de initiatieven die we graag aandacht geven hier is de weblog Ervaringen van Mantelwerkers:
"Welkom bij de nieuwe mantelwerk-weblog. Op deze pagina’s delen enkele mantelwerkers hun ervaringen. Deels om op deze manier de dingen waar zij tegenaan lopen van zich af te kunnen schrijven. Gedeelde smart is immers halve smart. Deels ook om anderen de mogelijkheid te bieden hun voordeel te doen met hun kennis en ervaring. Het gaat hier vooral om kortere verhalen. De meeste deelnemers hebben ook een eigen blog waar u meer over hen kunt lezen."
De mensen die hier hun verhalen vertellen uit eigen ervaring zijn dappere mensen, die zichzelf durven te laten zien. Dat is broodnodig om een gesprek te kunnen voeren met elkaar over hoe we als mensen willen dat er voor ons gezorgd wordt. En wat we daar voor over hebben. 
Over deze dialoog gaat de Inspiratiedag Samen Zorgen op 7 maart in Utrecht. Wil je erbij zijn, schrijf je in of neem contact op met ons via sabya@inspiratiedag-zorg.org of 0617385262.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten