woensdag 24 april 2013

Humanitas: kunst op leeftijd


Een paar weken geleden waren we op bezoek bij Hans Becker, in Humanitas. Het was een hele prettige plek om te zijn, overal overdaad: aan mensen, spullen, eten, bloemen, dieren, schilderijen, indrukken. Als kado kregen we een aantal boeken die Hans heeft uitgegeven, een daarvan is heel bijzonder: Kunst op leeftijd. 

Op vrijdag 27 november 2009 vond de feestelijke uitreiking plaats van de eerste exemplaren van een bijzonder kunstboek, ‘Kunst op Leeftijd’. Het boek is een unieke weergave van de honderden kunstuitingen van deelnemers van het Kunstatelier van Humanitas-De Leeuwenhoek in het Oude Westen van Rotterdam. Het is adembenemend wat in dit kunstatelier, in 1999 begonnen door beeldend kunstenaar Roel Braams, gepresteerd wordt. De deelnemers van het atelier van Humanitas, soms met Alzheimer, waarvan sommigen nog nooit eerder hadden geschilderd, maar ook professionals, maken werkelijk prachtige kunstwerken. De een schildert olifanten, de ander honden, de derde maakt de mooiste stillevens, de vierde tekent weer Escher-achtig en weer een ander maakt magnifieke beelden.

Kunst op leeftijdHet werk van Dick de Graaff vormt een belangrijke bijdrage van deze indrukwekkende collectie. Hij was een professionele kunstschilder, werd getroffen door Alzheimer, en bleef zelfportretten schilderen. Zo gaf hij, via zijn penseel, de verandering van zijn belevingswereld weer. Zijn laatste, intrigerende zelfportret, is hiervan een bevestiging.
De presentatie van dit boek, dat wordt uitgegeven door Academische uitgeverij Eburon uit Delft, vond plaats op vrijdag 27 november 2009 in Humanitas De Leeuwenhoek aan de West-Kruiskade 54. De uitreiking werd o.a. opgeluisterd door de Rotterdamse publiciste Carrie (zij bood de kunstenaars ‘hun’ boek aan), geflankeerd door prof. dr. Hans Becker, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Stichting Humanitas, die alle kunstenaars de Gouden Speld van Humanitas uitreikte.
Het boek kost € 19,95 (exclusief verzendkosten) en is verkrijgbaar in de betere boekhandel en bij de stichting Humanitas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten