zaterdag 11 mei 2013

85-Plusser geeft meeste uren mantelzorg


Ruim anderhalf miljoen mensen in Nederland geven intensief of langdurig mantelzorg. Van hen voelen 220 duizend mensen, zich zwaar belast. De zwaar belaste mantelzorger is veelal ouder dan 85 jaar.

Mantelzorgers die zich zwaar belast voelen geven gemiddeld meer uren zorg: 23 uur ten opzichte van gemiddeld 9 uur door mantelzorgers die zich niet zwaar belast voelen. Onder 50- tot 65-jarigen bevinden zich de meeste mantelzorgers (19 procent). Voor 65- tot 75-jarigen is het gemiddelde 14 uur mantelzorg. Maar de 85-plussers geven met 24 uur per week de meeste mantelzorg.

Dit blijkt uit landelijke cijfers van de gezamenlijke Gezondheidsmonitor van GGD’en, het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2012 hebben ongeveer 400 duizend personen (19 jaar en ouder) meegedaan aan het grootschalige onderzoek.

Vanwege de vergrijzing zal de druk op de mantelzorgers de komende jaren toenemen. Meer ouderen worden ouder en krijgen te maken met langdurige aandoeningen. Dat kan enerzijds de groep mantelzorgers beperken, terwijl anderzijds de groep hulpbehoevenden toeneemt. Ouderen hebben vaker beperkingen en chronische ziekten, en zullen daardoor vaker zorg nodig hebben. 

Lees het hele artikel op Zorgvisie

2 opmerkingen:

 1. De meeste van deze 85plussers zullen deze mantelzorg verlenen aan hun ega/partner. Ze zijn ooit getrouwd met de belofte "voor elkaar te zorgen tot de dood hen scheidt".
  Hoe is dit over bv 10 of 20jaar?
  Het aantal Mantelzorg-vragers zal dan niet minder zijn..... Het aantal gehuwde 85plussers waarschijnlijk wel.

  Verpleegkundige in de wijk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zal nog een hele verandering zijn. Niet alleen maar slecht wellicht. De scheidingen leiden vaak ook tot hertrouwen en er ontstaan steeds meer 'extended' families, met stiefkinderen en ouders, halfbroers en zussen.

   Verwijderen