dinsdag 28 mei 2013

Geld terug aan de klant: Archipel met VPT persoonsvolgend budget


Scheiden van wonen en zorg moet door alle betrokken partijen worden bevorderd. Met dit als uitgangspunt én om de kracht van de zorgvrager en zijn omgeving te stimuleren heeft Archipel Berkenstaete het Volledig Pakket Thuis (VPT) ingevoerd.

Als eerste en enige in de regio is Berkenstaete, in overleg met het Zorgkantoor, een pilot gestart waarin VPT door middel van een ‘persoonsvolgend budget’ tot stand komt. Het Zorgkantoor volgt deze pilot. Het doel ervan is dat mensen zo lang mogelijk hun leven in kunnen richten zoals ze zelf willen, de regie bij de cliënt te leggen. Archipel onderzoekt de mogelijkheden om dit ook op andere locaties aan te bieden.
Thuis is voor veel mensen een belangrijke basis. Archipel biedt zorg aan in de vertrouwde omgeving. Met het VPT ontvangt de bewoner in een huurappartement van één van de locaties de 24-uurszorg en diensten die anders in een verzorgingshuis worden geven. Ook kan gebruik worden gemaakt maken van al de andere diensten, zoals hulp in het huishouden, persoonlijke verzorging, verpleging, dagbesteding, alarmering en maaltijden.
Er kan gekozen worden voor een VPT als de cliënt een indicatie in zorgzwaartepakketten heeft van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). De vergoeding van een VPT hangt af van de persoonlijke situatie. Samen met de zorgconsulent kan gekeken worden naar de wensen en behoeften. De eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen en wordt vastgesteld en geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).
De bewoner blijft zelf de woonlasten dragen, zoals de hypotheek of de huur van uw woning. Archipel maakt onderdeel uit van het In voor zorg traject
Lees meer in de presentatie van Hans Hendriks, projectleider. Geen opmerkingen:

Een reactie posten