maandag 27 mei 2013

Stimuli: ervaar zelf hoe het is om zorgafhankelijk te zijn


Koos: “Als voorbeeldfunctie wilde ik eerst ervaren hoe het voelt om zorgafhankelijk te zijn. Toen ik eenmaal daar was, dacht ik: Dit mag je een verzorgende niet onthouden! Je moet je eens voorstellen: 's Morgens om 7 uur maken ze je wakker, het licht gaat aan, de gordijnen open, je wordt aangeschoven aan de tafel, eitje gepeld enz." Gerard: "Ik was eerder wakker en ging naar buiten om een sigaretje te roken. Maar ik werd teruggestuurd omdat het nog geen tijd was om te roken, ik kan er nu om lachen maar toen…”

Gerard: “Wij gingen met z’n allen eten, vroeg een verzorgende of ik soep wilde. Nee was mijn antwoord. Kwam de volgende met dezelfde vraag en weer zei ik nee. In totaal hebben ze het vijf keer gevraagd en vijf keer zei ik nee. En wat krijg ik, jawel soep! Toen ik weer thuiskwam die avond, vroeg mijn vrouw met de beste bedoelingen of ik soep wilde. Ik riep snauwend neeee! Die boosheid zat er nog zo in. Vooral de geestelijke impact is overweldigend. Je raakt je autonomie kwijt. Ga maar na… je staat onder douche of je bent op het toilet. De verzorgende klopt op de deur en staat zo binnen. ’s Nachts ook!”

Koos de Zeeuw & Gerard Smits, managers ouderenzorg, ZorgSaam Vremdieke & ZorgSaam Bachten Dieke vertellen over hun ervaring met 'praktijklab' StimulisTimul is onderdeel van ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen. Het is een ambitieuze samenwerking tussen zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. Het is een unieke combinatie tussen theorie en praktijk, tussen warme zorg en koele wetenschap.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten